Per speelseizoen zijn er een aantal periodes waarin wordt gespeeld zodat ieder team een keer tegen elkaar speelt. Normaal gesproken zijn er 36 speeldagen met 10 teams en zijn er dus 4 periodes van 9 speeldagen. De periodekampioen is het team dat aan het einde van een periode bovenaan de ranglijst staat op basis van het aantal behaalde punten.

Een team kan per seizoen maar 1 keer periodekampioen worden. Als hetzelfde team in de volgende periode weer bovenaan staat is automatisch de nummer 2 periodekampioen. En zo geldt dat ook voor de daaropvolgende periodes.

Aan het einde van het seizoen spelen alle periodekampioenen van alle leagues in een grote finale tegen elkaar om te bepalen wie de ultieme periodekampioen van BVL is.

Voor seizoen 2020/2021 geldt een iets andere opzet ivm de late start door het coronavirus.

Er zijn 10 speelavonden per periode. Na 9 speelavonden is er vanzelfsprekend een ranking ontstaan. Om de periodestrijd wat spannender te maken en het speelveld eerlijk te houden zullen op de 10e speelavond de directe concurrenten van de betreffende periode een extra avond tegen elkaar spelen. Het zou dus zomaar kunnen, als teams dicht bij elkaar staan, dat er op de laatste dag nog een wisseling plaats kan vinden op de ranglijst. De bedoeling is om de nummer 1 tegen 2, 3 tegen 4, 5 tegen 6, 7 tegen 8 en 9 tegen 10 te laten spelen.

Na 3 periodes zijn er dan 3 periodekampioenen. Mocht een team een tweede keer de periode winnen, zal de nummer 2 van die periode geplaatst worden.

De drie periodekampioenen van elke league spelen op dinsdag 25 mei een kampioenenavond spelen (1 tegen allen) om te bepalen wie er de ultieme kampioen wordt over het seizoen 2020/2021.